Sanuk Vrouwen Donna Boho Slipon Loafer Puma Red Boho

B01N7MDJWU
Sanuk Vrouwen Donna Boho Slip-on Loafer Puma Red Boho
  • schoenen
  • textiel
  • geïmporteerd
  • rubberen zool
  • hiel is ongeveer 0,75 inch
  • slip-on in textiel op maat ontworpen in de VS door valdese wever
  • premie, eva voetbed met een antimicrobieel additief dat is ontworpen om de geur veroorzakende bacteriën te verminderen
Sanuk Vrouwen Donna Boho Slip-on Loafer Puma Red Boho Sanuk Vrouwen Donna Boho Slip-on Loafer Puma Red Boho Sanuk Vrouwen Donna Boho Slip-on Loafer Puma Red Boho Sanuk Vrouwen Donna Boho Slip-on Loafer Puma Red Boho Sanuk Vrouwen Donna Boho Slip-on Loafer Puma Red Boho
Frye Heren Joel Brouge Oxford Zwart 85 M Ons
Microsoft-ondersteuning
Aanmelden
Microsoft-ondersteuning
Lid worden Adidas Originals Sneaker Vrouwen Haven W Cq2524 Donkergrijs
Peerage Fic Casey Vrouwen Extra Breed Toevallige Leer Troost Klompen Voor Dagelijks grootte En Meting Gidsen Zwart
Diverse Componisten Johan Brouwer Plays Bach, Böhm, Couperin, Forqueray
€ 23,99 Bestellen

Deel pagina

Johan Brouwer Plays Bach, Böhm, Couperin, Forqueray

8717775550921

Klavecinist Johan Brouwer maakt op zijn nieuwe cd een interessante connectie, namelijk die tussen de Franse en de Duitse klaviermuziek. Het waren Louis Couperin en Johann Jakob Froberger die al in de zeventiende eeuw de Franse en Duitse klavierstijl bij elkaar brachten. De Franse manier van componeren voor het klavecimbel was sterk geënt op de luitmuziek, terwijl in Duitsland vooral het orgel het voorbeeld was. Op deze cd horen we muziek van François Couperin, Antoine Forqueray, Böhm en Bach. Van Bach klinken twee suites, waaronder een van de zes Franse suites. Hoewel die benaming niet van Bach zelf komt, is het evident dat hij zich in deze suites heeft laten beïnvloeden door de Franse klaviercomponisten. Hij was immers goed bekend met de Franse muziek, hij bezat vele uitgaven die hij grondig bestudeerde. Johan Brouwer (zie ook het redactionele artikel) bespeelt hier een geweldig klavecimbel dat een kopie is van een instrument van Pascal Taskin uit 1769. Direct al aan het eerste stuk, de eerste prelude uit L’art de toucher le clavecin van François Couperin, hoor je de bijzondere kwaliteiten van dit klavecimbel: een rijke klank met een prachtige resonans. Die kwaliteit komt zowel het Franse als het Duitse repertoire ten goede. Een prachtige cd.

Marcel Bijlo (2-2015)

Johan Brouwer zoekt de sonoriteit

Johan Brouwer is al decennia actief als klavecinist en organist. In 1972 was hij de oprichter van Collegium Musicum, een barokorkest uit Groningen dat ontstond in een tijd waarin het bespelen van oude instrumenten nog lang niet zo vanzelfsprekend was als nu. Onlangs verscheen bij het label Aliud een klavecimbel-cd van Brouwer met werken van François Couperin, Antoine Forqueray, Böhm en Bach.

Johan Brouwer is de trotse bezitter van vijf prachtige klavecimbels. Dus welke muziek hij ook wil spelen, hij heeft altijd het juiste instrument in huis. Wat een luxe! Brouwer: “Nou, er zijn vast wel meer klavecinisten die vijf instrumenten in huis hebben, maar ik vind het inderdaad erg prettig. Vooral ook omdat al mijn klavecimbels door dezelfde bouwer gemaakt zijn: David Rubio uit Engeland. Ik ontmoette hem in 1976 op het oudemuziekfestival in Brugge en ik vond zijn instrumenten echt prachtig. Ik heb hem dus meteen flink aan het werk gezet. Hij bouwde twee Franse klavecimbels, een Italiaans en een Vlaams instrument voor me.”

Het programma op de nieuwe cd wordt gespeeld op een Frans klavecimbel, naar een instrument van Taskin uit 1769. De componisten van wie op deze cd muziek te horen is, waren toen allemaal al niet meer in leven en hebben dit type klavecimbel dus zeker niet gekend. Een bezwaar? “Nee hoor, helemaal niet. Het instrument heeft een geweldige sonoriteit die uitstekend past bij Couperin, Forqueray en Bach. We hebben ook erg veel zorg besteed aan de juiste manier om het instrument op te nemen waardoor die sonoriteit het beste overkomt, en dat is heel goed gelukt.” Bij concerten bespeelt Brouwer altijd een van zijn eigen instrumenten. “Bij het samenstellen van een concertprogramma ga ik altijd uit van één instrument waarop ik het hele concert speel. Een concert op meerdere instrumenten is praktisch lastig, ik heb het wel eens gedaan, maar in principe houd ik het bij één instrument voor een concert. Mijn klavecimbels zijn net allemaal gerenoveerd, gewoon omdat de inzichten veranderen en omdat onderdelen vervangen moeten worden. Bij die Taskin wilde ik juist de sonoriteit wat meer laten horen en daar is restaurateur Cornelis Bom echt uitstekend in geslaagd.” Brouwer speelt zowel klavecimbel als orgel. Heeft hij een voorkeur? Het antwoord komt wat aarzelend: “Nou ja, eigenlijk toch klavecimbel. Gewoon omdat je dan dichter op het publiek zit waarvoor je speelt. Als organist zit je altijd een heel eind bij het publiek vandaan en dat geeft toch een ander soort communicatie. Het publiek ziet mij niet spelen en ik zie niet wie er zitten te luisteren. Dat maakt de afstand tot je luisteraars wat groter. Klavecimbelconcerten speel je in kleinere ruimtes, heel intiem. Maar orgel spelen is natuurlijk ook geweldig, heel anders weer. En je hebt hier in Groningen zoveel mooie instrumenten staan! Net als bij de klavecimbels thuis heb ik ook bij de orgels altijd de behoefte om voor ieder repertoire het geschiktste instrument te kiezen, en dat lukt hier in de buurt altijd heel goed. Ik ben begonnen als organist en daarna heb ik het klavecimbel erbij gedaan. Ze vullen elkaar wat repertoire betreft ook prachtig aan.”

Marcel Bijlo (2-2015)

Webshop

Eigenaarschap: het centrale principe in Veranderen 3.0. Overal altijd. Meer over deze van de 7 essentiële principes over Veranderen 3.0

1 Shares
About the author
Wendy Nieuwland is een van de partners van Gewoon aan de slag en mede auteur van het boek ‘Veranderen 3.0 - zeven essentiële principes voor organisatieverandering van binnenuit.’
5 Responses
Sander Verbruggen
Rockport Heren Rydley Lace Up Mode Sneaker Nieuwe Jurk Blues
Atlantische Sterren Mannen Antartsbb63b Grijs Suède Sneakers

Deze vragen heb ik deze week gebruikt in twee (Scrum) retrospective meetings. We zitten midden in een verandertraject en het was erg mooi om te zien hoe de teams met deze vragen “aan de haal” gingen. De ooie, open vragen resulteerden in opmerkelijke dicussies, wensen en inzichten.

Wendy Nieuwland
Natuurlijke Ziel Vrouwen Girly Ballerina Mauve
Reply

Ha Sander, Gaaf om te lezen! Ik word natuurlijk benieuwd naar wat voor “aan de haal gaan” het was van de teams. En tot welke opmerkelijke discussies, wensen en inzichten de vragen leidden. Maar het belangrijkst misschien nog wel: wat was het resultaat van dit alles? En was dat hetzelfde als of anders dan wat je anders merkt? Leuk als je daar nog meer over wilt vertellen! Groet, Wendy

Martijn van de Polder
Adidas Heren F50 Adizero Fg Vaste Grond Jacht Voetbalschoen
Reply

Ook wij pakken het zo aan. De Scrum-methodiek waar Sander het over heeft werkt op vergelijkbare wijze als de vragen in deze blog. Dagelijks stellen teamleden elkaar de vraag: 1. Wat deed je gisteren? 2. Welke knelpunten kwam je daarbij tegen en wie kan of hoe kunnen we dat oplossen? 3. Wat doe je vandaag? Het zorgt ervoor dat je open en eerlijk bent over je prestaties, knelpunten eerder gesignaleerd worden en daarmee frustratie door meerwerk achteraf wordt voorkomen. Bovendien is het ook een vorm van kennisdeling, wat zorgt voor breedgedragen kennis en ervaring. De open vragen zijn dus -weliswaar in iets andere vorm- ook hier de dagelijkse praktijk.

Sander Verbruggen
Elle Exclusieve Pompen Van Nappaleer En Fijne Tip
Reply

De vragen die Martijn noemt, zijn inderdaad bedoeld om transparant te zijn, om zonder enig vooroordeel je antwoorden te kunnen geven in je team, kenmerkend voor Scrum. En daarmee vullen deze vragen elkaar mooi in aan; dagelijks de scrum-vragen van Maarten (vaak resulterend in een kort, eerlijk antwoord) en periodiek die van Wendy (langere antwoorden, discussies).

Studenten

Bedrijven

Organisatie

Contact

ROC Nijmegen
Campusbaan 6
6512 BT Nijmegen

Olukai Honua Heren Klei / Klei

ROC Nijmegen is een Regionaal Opleidingen Centrum met meer dan 150 beroepsopleidingen in Nijmegen en Boxmeer. We bieden je de kans om volop mee te doen. Nu en later.

© 2006 - 2018 ROC Nijmegen